T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
KONYA / MERAM - Hatıp Öğretmen Mahide Bahadırtürk Ortaokulu

BİLİNÇLİ DOĞA YÜRÜYÜŞÜ: DOĞAYI KEŞFETME MACERASI (MERAM KIZLAR KAYASI)

 

Bu yıl okulumuz Fen Bilimleri Öğretmeni Çiğdem KÜMÜK, Okul Öncesi Öğretmeni Nagihan AKDAĞ, Türkçe Öğretmeni Tuğba KARAPINAR tarafından düzenlenen Bilinçli Doğa Yürüyüşü programı, öğrencilerimizin doğayla daha yakın temas kurmalarını ve çevreye duyarlı bireyler olmalarını amaçlamaktadır.

Bu muhteşem gezi öncesi Okul Öncesi Öğretmeni Nagihan AKDAĞ  ‘Bilinçli Doğa Yürüyüşü Nasıl Yapılır?’ konulu sunu ile öğrencileri bilgilendirdi.

Konyamızın Meram ilçesinde Dere Mahallesinde bulunan kızlar kayası adlı kayalık oluşumları incelediler. Öğrencilerimiz,  öğretmenlerimiz eşliğinde doğa yürüyüşünün inceliklerini öğrenirken, Meram Kızlar Kayası efsanesini Türkçe Öğretmenimiz Tuğba KARAPINAR’IN anlatımından dinlediler:

                Kızlar Kayası aslında, Vadi-yi Meram ile Tavusbaba Tepesi arasında aynı adla bilinen mevkide rüzgâr ve su erozyonuyla oluşmuş, peribacalarını andıran bir yer şekli. Burada bulunan devasa kayalar insan şeklini andırdığından hakkında zamanla söylenceler ortaya çıkmış.

Prof. Dr. Sakaoğlu, efsaneleri ise şu şekilde anlatıyor: “Bir gelin alayı, Konya’dan Dereköy’e gelin götürüyormuş.Tam buraya geldikleri zaman gelin sıkıntısını defetmek için atından inmiş.Bu uğursuz sayıldığı için gelin de, alay da taş kesilmiş.

                Gelin alayları ile ilgili efsanelerin sonu gelmez ki, ayni kayalara birden fazla efsane bağlanıverir. İşteikinci sekil: “Konya’dan Dereköy’e gelin götürülüyormuş. Fakat, gelinin Konya’da civan bir sevgilisi varmış. Ondan ayırmışlar. Dereköylü bir gence vermişler. Konyalı genç karasevdalar içinde beddua etmis: ‘Bir daha Konya’ya yönünüzü dönerseniz tas olunuz insaallah’ ” demiş. Tam yarı yolda gelin Konya’ya dönmüş, bir ‘ah’ çekmis… İşte bu sırada bütün kafile olduğu yerde taş oluvermisler.”

Kizlar Kayasi, Konya’da bir güzellik olarak, bir efsane olarak yüzyillardan beri yasamaktadir. Yeni kusaklar bu güzelliklere sahip çiktigi sürece bu yasama sonsuza kadar sürüp gidecektir, bir Ergenekon gibi, bir Manas gibi…

 

  Gezi boyunca gizemli bitkileri tanıyacak, kuş gözlemi yapacak ve ekosistemlerin hassas dengesini keşfedecekler. Ayrıca,  gezi sonunda çevresel bilincin önemi ve doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde nasıl kullanılacağı konusunda sohbetler edildi.

Bu gezi sırasında öğrencilerimiz ayrıca, grup çalışmasının önemini deneyimleyecek ve doğal ortamda dayanışma ruhu geliştirdiler. Öğrenciler dikkatlerini; çevrelerini gözlemlemeye, içinde bulunduğuz sonbaharın doğadaki yansımasına, doğadaki renklere, ağaçlara, seslere ve canlılara yönlendirdiler. Anın farkına varmaları sağlandı.

Program boyunca, öğrencilerimiz doğal yaşamın önemini anlamak ve çevrelerinde nelerin onların dikkatini çektiği konuşunda gezi sonunda sorulan

“Biliçli Doğa Yürüyüşünde En Çok Hangi Renk Dikkatini Çekti?”

“Çevrende Gördüğün En Farklı Şey” sorularını post-itlere yazarak cevaplandırdılar.

Bilinçli doğa yürüyüşü programımız, öğrencilerimizin doğayı sevmelerini, korumalarını ve gelecek nesillere aktarmalarını teşvik etmektedir. Doğanın bize sunduğu değerleri daha yakından keşfetmek için bu unutulmaz maceraya yaşadılar.

23-10-202323-10-202323-10-202323-10-202323-10-202323-10-202323-10-202323-10-202323-10-202323-10-202323-10-202323-10-2023

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 23.10.2023 - Güncelleme: 23.10.2023 15:56 - Görüntülenme: 74
  Beğen | 0  kişi beğendi